Grisha

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: suuri (65+)
Syntymäaika: 2012
Sijainti: Snezhannan tarha, Viipuri

24.9.2023
Grisha sai kodin Viipurista.

14.3.2023
Grisha on asunut vuosia kodittomana Viipurissa suomalaisillekin tutun Karusel-marketin seutuvilla, missä ihmiset ovat sitä ruokkineet. Sympaattinen koiraherra tuli paikallisille vuosien mittaan tutuksi.

Marketti suljettiin vuoden 2023 alussa. Kiinteistö tyhjeni, liikenne sen ympärillä hiljeni, ihmiset katosivat. Grisha makoili tutulla paikallaan marketin ovella odottamassa ihmisiä, jotka eivät enää tulleetkaan. Helmikuun 2023 alkupuolella Grishan tuli aika muuttaa Snezhannan tarhalle, sillä se ei enää pärjännyt, eikä osannut etsiä ruokaa kauempaa.

Grisha on ystävällinen, jo kypsässä iässä oleva koiraherra, jonka elämä on ollut kovaa. Se on ollut koditon vuosia ja joutunut asumaan ulkona, ja lämmitellyt marketin ovensuussa puhaltavassa ilmavirrassa. Se on tottunut ihmisvilinään ja liikenteeseen, eikä hätkähdä pienistä. Grisha on ollut jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa ja sillä on kauniit käytöstavat. Se tietää, mitä pitää tehdä, jotta saa makupalan tai pari. Se osaa istua käskystä ja antaa pyydettäessä myös kauniisti tassua. 

Vaikka Grisha on elänyt pitkään kodittomana, on sillä saattanut hyvinkin olla joskus koti. Se kävelee hihnassa tottuneesti, eikä arastele ihmisiä lainkaan. Se jää mielellään viereen nauttimaan rapsutuksista, nojailemaan ja puskemaan päätään rapsuttajan kainaloon. 

Grisha on näyttävä, silmämääräisesti arvioituna ehkä noin 50-kiloinen komistus. Tarhan aitauksessa sillä on kavereinaan useampi narttu ja yksi nuori uros. Ne kaikki ovat saapuneet tarhalle suunnilleen samaan aikaan. Grisha tulee niiden kaikkien kanssa leppoisasti toimeen. Tämä oman tiensä kulkija ei kuitenkaan haluaisi asua koiratarhan verkkoaitojen sisällä vaan pyrkii sieltä pois niin, että sinne mennessä ja sieltä lähtiessä pitää varoa, ettei punertavakarvainen jättiläinen livahda ovanraosta mukaan. 

Grisha lähtee innoissaan mukaamme, kun napsautamme hihnan kiinni sen pantaan. Se nauttii kävelystä, käy nostamassa jalkaa muutaman kerran ja ruopii tarmokkaaasti lunta päälle. Sitten se heittäytyy hankeen piehtaroimaan. Puhdas lumikylpy tekee niin hyvää. Yhtäkkiä Grisha terästäytyy: kauempana kulkee irrallaan oleva uroskoira. Grisha seurailee sen liikkeitä valmiina reagoimaan – onhan se tottunut pitämään huolta itsestään ja joutunut kenties puolustamaan muilta koirilta.

Grishalla on koko kaulan ympäröivä kalju alue, ilmeisesti edellisen, turhan kireällä olleen pannan jäljiltä. Voi olla, ettei karva kasva tähän koskaan kunnolla takaisin. Grishan ikä ja kova elämä näkyvät myös sen hampaissa. Niitä ei ole kukaan pessyt eikä kukaan ole vienyt koiraa hammaslääkäriin. Ei ole ollut dentastixejä, ei naudannahkarullia tai muuta hammasystävällistä purtavaa. Uuden kodin tuleekin varautua siihen, että Grisha tarvitsee perusteellisen hammashoidon kotiuduttuaan ja mahdollisesti joitakin hampaita on tarpeen poistaa.

Vaikka Grisha ei ole enää nuori, se on innokas liikkumaan ja puuhastelemaan. Onpa sen nähty leikkivän pallollakin aitauksessaan. Olisi ihanaa nähdä Grisha omassa kodissa oman pallon kanssa nauttimassa oman ihmisen seurasta ja rapsutuksista, jotka eivät ole harvinaista herkkua vaan joita saa aina, kun niitä kaipaa.

Grisha on rokotusten puolesta valmis tulemaan Suomeen huhtikuussa.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.