Riku

SUOMESSA
Sukupuoli: uros
Koko: suuri (n. 64 cm, 30 kg)
Syntymäaika: 3/2013

30.5.2016
Rikusta tuli enkelikoira. Eläinlääkärin tutkimuksessa Rikulla todettiin vaikea-asteinen lonkkavika, joka oli jo johtanut nivelrikkoon ja krooniseen kipuun. Riku päästettiin paikkaan, jossa kipuja ei ole.

7.2.2016
Komea ja ihmisrakas Riku etsii aktiivista omistajaa! Kotikoiran taidot ovat Rikulla jo hyvin hallussa ja poikaa pääsee tapaamaan Tampereen seudulla.

Komea Riku tuli tarhalta hoitopaikkaan luurangonlaihana. Se oli ollut Venäjällä ilmeisen huonossa hoidossa ja päässyt laihtumaan niin pahasti, ettei paino tarhallakaan lähtenyt nousuun. Suomessa Rikulta otettiin verikokeita ja sille tehtiin giardia-testi, mutta sen enempää giardiaa kuin mitään sisäelinvaivaankaan viittaavaa ei löytynyt. Näyttää siltä, että Rikun laihuus johtui pelkästään ruuan puutteesta ennen tarhalle joutumista, ei sairaudesta. Rikun jaloissa on kulumia, jotka viitaavat siihen, että se on maannut paljon paikoillaan kovalla alustalla, ja lääkäri määräsikin Rikulle makuualustaksi paksun ja pehmeän pedin.

Ruokinta hoitopaikassa aloitettiin varovasti, mutta mahdollisimman tehokkaasti: Riku sai aluksi vähintään viisi kertaa päivässä helposti sulavaa erikoisruokaa, pienen määrän kerrallaan. Vähitellen määriä lisättiin, ja ruokarepertuaariin otettiin myös kypsä kanajauheliha ja Nutrolin-öljy. Ruokinta alkoi vaikuttaa hitaasti, mutta Rikun paino lähti kuitenkin nousuun. Nyt painoa on tarpeeksi, jotta Rikun voi katsoa olevan jo kohtuullisessa kunnossa ja oman kodin etsitä voi alkaa!

Huonoista elämänkokemuksistaan huolimatta Riku on ollut Suomeen tulostaan lähtien iloinen ja hyvin energinen koira. Ihmiset ovat Rikun mielestä mitä mahtavinta seuraa, ja se hakeutuu ihmisen lähelle mielellään. Myös toisten koirien kanssa Riku tulee hyvin toimeen, mutta kovana touhuajana se saa joskus muistutuksen hoitopaikan vanhemmalta uroskoiralta, jota nuoremman häsläys meinaa välillä ärsyttää. Ulkona aidatulla pihalla Rikun vauhti on niin kova, että ihan pienet koirat eivät mielellään ulkoile sen kanssa, sillä jalkoihin jäämisen riski on melkoinen. Samankokoisessa koiraseurassa leikit ja liikunta sujuvat hyvin. Riku lenkkeilee mielellään pitkiäkin lenkkejä eikä arkaile liikennettä tai toisia vastaantulijoita.

Ulkonäkönsä perusteella Riku voisi olla puhdasrotuinen venäjänajokoira, tai ainakin siinä on paljon tätä rotua. Aluksi Rikun ajokoiran vaistot olivat aivan nukuksissa, mutta nyt ne jo heräilevät ja Riku on lenkeillä koko ajan kiinnostuneempi eläinten jäljistä ja metsän hajuista. Kovin kauaa Riku ei jaksa saman jäljen parissa viihtyä, joten sitä tuskin on koskaan varsinaisesti opetettu metsästyskoiraksi. Riku säntää silti herkästi mielenkiintoisen hajun perään jos pääsee, ja siksi lenkkeillessä on oltava tarkkana, ettei koira pääse irti hihnasta ja häviä metsän siimekseen tai juokse auton alle.

Riku toivoo löytävänsä kodin paikasta, jossa vietetään aktiivista elämää ja koiran kanssa ulkoillaan paljon. Aidattu piha tai vaikka koirapuistossa ulkoilun mahdollisuus sopisi hyvin, sillä Rikulla on selvästi tarve päästä välillä juoksemaan vapaana. Riku tuntuu sopivan sekä kaupunki- että maalaisympäristöön, sillä se ei pelkää autoja tai muuta liikennettä. Riku osaa myös jäädä kotiin, kun ihmiset lähtevät töihin sekä koiraseurassa että itsekseen, ja se taitaakin sopia sekä ainoaksi koiraksi että toisen koiran kaveriksi. Ihan ensimmäiseksi koiraksi Rikua ei suositella, koska se on aika suurikokoinen ja hyvin energinen nuori koira, joka tarvitsee koirakokeneen omistajan ohjausta. Riku on melkein kokonaan sisäsiisti, mutta joskus harvoin se vieläkin pissaa sisälle. Pieneen sisäsiisteysopetteluun ja tarpeeksi useaan ulkoiluun päivässä on siis Rikun kanssa hyvä varautua.

Viipurin koirat - Riku 10.8.2015

Rikun oman kodin on asennoiduttava siihen, että koira edelleen kuntoutuu pahasta nälkiintymisestä, ja ruokintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Alipainonsa takia Rikua ei ole vielä kastroitu, mutta suosittelemme ehdottomasti, että Riku leikataan heti kun sen kunto kestää operaation.

Rikun yhteyshenkilönä toimii Maija, maija.sutela@viipurinkoirat.fi. Otathan itse yhteyttä yhteyshenkilöön adoptiohakemuksen täytettyäsi. Tutustu ehdottomasti myös adoptio-ohjeisiin.