Ostap

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 60 cm)
Syntymäaika: 2021–2022
Sijainti: Elenan tarha, Svetogorsk

19.5.2023
Ostap varattiin ulkomaiseen kotiin.

10.5.2023
Ostapin tähänastinen elämä on uskomaton selviytymistarina ja jatkoksi toivomme sille pelkkää rakkautta ja huolenpitoa!

Ostap haettiin kuluvan vuoden helmikuussa Kavantsaaren (ven. Возрождение) taajamasta, joka sijaitsee noin 20 km Viipurin pohjoispuolella. Erään yksityisen asuintalon ovelle oli ilmestynyt koira. Asukkaat järkyttyivät sen nähdessään: koiran pää oli veren tahmaama ja siinä oli reikiä. Mitä kummaa tälle koiraparalle oli käynyt? Miksi? Mistä se oli tullut ja kuinka pitkään se on joutunut olemaan tässä tilassa? Ostapin tarinassa on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta selvää oli, että se tarvitsi kiirellistä hoitoa. Järkyttyneet asukkaat eivät itse pystyneet tekemään Ostapin hyväksi muuta kuin kääntymään paikallisten eläinsuojelijoiden puoleen. He noutivat Ostapin ja toimittivat oitis eläinlääkäriin.

Tutkimuksissa selvisi, että Ostapilla oli päässään useita avohaavoja, joiden seassa oli myös siruja kallosta. Lisäksi sen pään kohottamisesta vastaava lihas oli vaurioitunut, minka vuoksi se ei kyennyt nostamaan päätään. Ostap oli uupunut ja sen epäiltiin saaneen vaurioita myös aivoihinsa. Ostapin pää operoitiin, sitä lääkittiin ja kuin ihmeen kaupalla se selvisi, eikä sille ole näyttänyt jääneen tapahtuneesta kuin hieman rosoinen pää.

Pitkän hoitojakson aikana se sai asua Viipurin Aurika-klinikalla ja pääsi sieltä suoraan uuteen kotiin, mutta vain tullakseen pian palautetuksi - iäkäs nainen ei pystynytkään pitämään huolta isosta nuoresta koirasta. Ja niin Ostap vietiin Elenan tarhalle odottamaan onneaan.

Tapasimme Ostapin huhtikuussa. Sydän sulaa vahaksi, kun vain kirjoittaa siitä, kuinka ihana koira se on. Kaiken kokemansa jälkeen se osoittautuu iloiseksi, eloisaksi ja valppaaksi - aivan kuin mitään onnettomuutta ei olisi koskaan ollutkaan. Se kävelee hihnassa hötkyilemättä ja silminnähden nauttii seurastamme sekä rapsutuksista. Jonkin asteista metsästystaitoakin oli havaittavissa, kun Ostap intoutui kaivamaan kuoppaa pellolla. Heinän seassa lymyilee varmasti jos minkämoista pikkueläintä!

Ostapilla oli löydettäessä kaulassaan panta ja oudosti solmulla kiinnitetty hihna, mutta mitään ei kuulunut, kun sen mahdollista omistajaa yritettiin etsiä. Oli sillä omistaja joskus ollut tai ei, niin jotain hyvää sen on koettelemuksistaan huolimatta täytynyt ihmisten kanssa kokea. Elena kertoo, että se saattaa aluksi olla hieman epävarma uusia ihmisiä ja paikkoja kohtaan, mutta todettuaan ne turvallisiksi, rentoutuu varsin nopeasti. Ostap on Elenan mukaan kiltti, älykäs ja kärsivällinen. Se ei ole näyttänyt merkkejä ahneudesta resursseja kohtaan eikä kotioloissa ole juuri haukkunut ja on ollut sisäsiisti. Se on myös tullut hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Ylistävät adjektiivit uhkaavat loppua kesken, ennen kuin kaikki hyvä Ostapista on saatu kerrottua. Tarhalla se on kuitenkin onneton, kuten niin monet muutkin.

Ostap, Osenka, Osya, Osa... Rakkaalla koiralla on jo monta nimeä. Sen on arvioitu olevan noin vuoden ikäinen löytöhetkellä, mutta tämä on vain arvio ja todellisuudessa ikää saattaa olla enemmänkin. Joka tapauksessa Ostap on nuori ja toiveissa olisi löytää sille koti, jossa se ansaitsemansa rakkauden ja huomion lisäksi saisi riittävästi virikkeitä ja liikuntaa. Asuinmuodolla ei luultavasti olisi niin väliä, eikä koirakaverikaan olisi välttämätön, mutta ei siitä haittaakaan olisi. Kauniista adjektiiveista huolimatta Ostapin tulevan omistajan tulee kuitenkin huomioida, että kyseessä on eloisa nuori koira, jonka menneisyydestä ei ole mitään tietoa ja jonka käytöksessä voi myöhemmin ilmaantua asioita, jotka saattavat vaatia ymmärrystä ja kärsivällisyyttä. Uskomme kuitenkin, että Ostapilla on kaikki tarvittavat ominaisuudet upeaksi ihmisen ystäväksi sekä jakamaan helliä hetkiä ja virkistäviä harrastuksia. 

Viipurin koirat - Ostap 21.4.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.