Tomu

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 2015

4.5.2019
Saimme surullisia uutisia: Tomu on menehtynyt tappelussa. RIP Tomu <3

3.11.2017
Hurmaavaan Tomuun on lorahtanut hieman ujopiimää. Ujossa pojassa on kuitenkin kovasti kiinnostusta ja uteliaisuutta ihmisiä kohtaan.

Aitaukseen astuessani Tomu pysyttelee hieman etäämmällä, mutta ei kuitenkaan katoa koppiin lymyilemään. Tomusta näkee että jonkin verran jännittää ensi tapaaminen kanssani, mutta kiinnostusta ja uteliaisuutta on selvästi. Tarjoilen kädestä herkkuja ja Tomu alkaa tulla kohti varovasti vilkuillen uskaltaako luottaa tähän ihan uuteen tyyppiin. Pikku hiljaa lähestyen Tomu tulee ja nätisti lipaisee herkut kädestäni. Saman tien peruuttaa hieman kauemmaksi. Lisään herkkutarjoilua ja Tomu rohkaistuu nopeaan tahtiin. Aina nopeammin herkut katoaa kädesäni ja välimatka lyhenee kerta kerralta. Tomu katselee hyvin kiinnostuneen ja uteliaan oloisena. Rohkeutta ei kuitenkaan riitä vielä siliteltäväksi asti.

Tomu kaltaiselle ujopiimälle kotiolot tekisivät hyvää. Saisi olla ihmisten kanssa säännöllisesti ja tutustella ihmisiin uudella tavalla tarhaolosuhteitten sijaan. Tomu on kahden vuoden ikäinen nuorimies, joka on tähän mennessä asustanut suurimman osan elämästään tarhalla. Ujohko nuorimies tarvitseekin sellaista kotia, jossa ei odoteta koiran sujahtavan arkielämään suitsait sukkelaan vaan halutaan rohkaista ja antaa aikaa ujolle pojalle kotikoiraksi sopeutumisessa.

Tuskinpa Tomusta koskaan tullee yltiösososiaalista koiraa, joka pomppaa vieraittenkin ihmisten syliin. Pojasta kuoriutunee ylimääräisen ujouden karistessa kuitenkin varsin ihana kotikoira. Kauniilla ja erikoisen mallisilla pyöreälehtisillä pystykorvilla varustettu Tomu etsii kotia hieman rauhallisimmista ympyröistä kuin kaupungin hektisestä elämänmenosta. Kiva ja reipas tyttökoira voisi olla Tomulle oiva kaveri näyttämään esimerkkiä uusissa asioissa, joita Tomulle tulee kotikoiran elämässä vastaan.

On olemassa jo paljon hyviä kokemuksia, kuinka tarhoilla asuneet aikuiset koirat ovat hienosti oppineet kotielämän salat. Tarvitaan vain koirakokemusta ja halua opastaa tarhalta tulevalle aikuiselle kotielämää. Jotkin asiat saattavat olla jopa helpompia opettaa kuin pennuille. Onhan esimerkiksi aikuisen koiran pidätyskyky paljon parempi ja keskittymiskyky uusien asioiden oppimisessa on huomattavasti pitempi kuin pennuilla.

6.10.2016
Tomu on vähän totinen, mutta kuitenkin varovaisen ystävällinen poika. Se on komea nuorimies, joka etsii ujoa poikaa ymmärtävää omistajaa.

Tomu päätyi Irinan tarhalle alkukesästä. Se tuli toisen ujohkon koiran Unnan kanssa, jonka Irina arvelee olevan Tomun emo. Tomu on alusta asti ollut varovainen poika, mutta uskomme, että sillä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet sopeutua kotikoiraksi ymmärtäväisen omistajan opastuksessa.

Tomu on päässyt muuttamaan ulkoaitaukseen, jossa se asustaa muutaman muun koiran kanssa. Kun aitaukseen menee, väistää Tomu katselemaan tulijoita pienen etäisyyden päähän. Tomu tulee hakemaan herkut varovasti kädestä, mutta vapaaehtoisesti se ei halua jäädä siliteltäväksi.

Tomu on hyvin persoonallisen näköinen poika. Se on ujo, mutta pohjimmiltaan se on kuitenkin kiinnostunut ihmisistä, joten pitkäjänteisellä työllä siitä kuoriutuu varmasti vielä kotikoira. Tomun kaltaista koiraa harkitessa pitää kuitenkin ymmärtää, että tietä voi olla kuljettavana paljon, ennen kuin Tomu pääsee yli jännityksestään. Ja vieraiden ihmisten seurassa ja vieraissa tilanteissa se säilyy varovaisena todennäköisesti lopun ikäänsä.

Tomu kaipaa kotia, jossa sillä olisi reipas ja kiltti tyttökoira näyttämässä mallia kotielämästä. Toisille uroksille Tomulla saattaa olla sanansa sanottavana, joten varmuuden vuoksi etsimme kotia vain tyttökoiran kaverina. Kodin on syytä sijaita rauhallisella alueella, jotta ulkoilemista pääsee harjoittelemaan rauhassa.

Tomulla ei todennäköisesti ole mitään kokemusta kodissa sisällä asumisesta. Siksi on mahdollista, että sille joutuu opettamaan kaiken kuin pennulle: yksijäämisen, sisäsiisteyden, hihnassa kauniisti kulkemisen jne. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan monen asian kanssa, mutta sympaattisesta Tomusta tulee varmasti kaiken vaivan arvoinen koiraystävä.

Viipurin koirat - Tomu 16.11.2016

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.